Casa forta dels Bac.

Datacio -Segles XIV-XV.

Datació i descripció

-Casa forta dels Bac: està situada al vessant sud de la carena muntanyenca, dominant la vall i encerclada de camps de conreu. Els seus murs foren aixecats amb pedra calcària i còdols, més o menys escairats, més grans a les cantonades. Al mur del sector sud hi ha espitlleres contínues, també trobem espitlleres en els murs del costat nord. Els altres han estat modificats i reformats car va ser reaprofitat com a masia.

-Fotografies:

  • Torre de la casa forta dels Bac.

  • Espitllera i talús a la casa forta dels Bac.

  • La vall on se situa la Torre dels Bac.

Resum històric

-L'indret era conegut i habitat d'antic, surt citat l'any 978 com a Sant Miquel "d'Avellana Curba" a la vall del «Bag». La llegenda parla d'un senyor de nom Bag o Bach (en realitat aquesta paraula vol dir vall ombrívola, tancada i humida, com així és) que arribà a les muntanyes, fugint dels sarraïns, i fundà aquest castell, fins que Carlemany «lliberà» la zona. Això és simplement una llegenda derivada de la imaginació justificativa dels senyors feudals, veritables dominadors i molt més perillosos pels pagesos que els llunyans sarraïns. No tenim cap esment documental, però sabem que era la casa origen dels Bac, que també posseïren altres castells al llarg dels segles XIII a XV, en aquest darrer segle adquireixen el castell de Rocabruna, on passaran a residir, deixant la casa forta dels Bac. No sabem si va resultar afectada pels terratrèmols del 1428, ni quins esdeveniments succeïren a les Guerres dels Remences. A partir dels segles XVI-XVII fou reaprofitada com a masia fins avui en dia.

Estat Actual

-En relatiu bon estat exteriorment, però mal mantinguda i amb parts enderrocades.

Planta

Visita

-Lliure exterior, és propietat privada.

Localització

-Anant en direcció a Oix i tombant a l'esquerre, a l'alçada de la masia restaurant de Can Bundància, hem d'arribar per la carretera fins a l'Hostal de la Vall d'en Bac, allà caminarem en direcció nord primer i després de trobar una masia, cap a ponent, fins a arribar a l'església de Sant Miquel de la Torre. Sota mateix d'aquesta és la casa forta dels Bac. Indicada al mapa de Google com Sant Miquel de la Torre.