Castell de Parets de Dalt. Masies amb espitllera a Parets de Dalt. Cal Bataller de Parets de Baix. Can Puig-Medinyà.

Datacio -Castell de Parets de Dalt: segle X. -Masies amb espitllera a parets de Dalt: segles XVI-XVIII -Cal Bataller de Parets de Baix: segles XV-XVI. -Can Puig-Medinyà, caserna carlina al segle XIX.

Datació i descripció

-Castell de Parets de Dalt o d'Adalbert: aquest antic castell del noble Adalbert va ser enderrocat, el segle X, pel comte de Cerdanya. La realitat és que no queda pràcticament res, suposem que moltes cases de la població feren servir les seves restes. La part principal del castell o com a mínim una torre, devien estar a Can Puig Medinyà, tossal sobre mateix del poble, de gran domini de la contrada. Hom suposa que també es trobava a Can Maure, sota mateix de l'anterior tossal i al nord, però no hem vist cap resta. Sí que trobem, a la via que travessa la població, murs de còdols escapçats força antics i una espitllera petita i baixa, tapiada, probablement es tracta de les restes del recinte exterior del castell.

-Masies amb espitllera a Parets de Dalt: són dues, venint del carrer principal de nord a sud, trobem una a l'esquerra amb espitllera al primer pis, dirigida cap al carrer i l'entrada nord del poble, l'altra està justament davant i al mateix carrer i té una espitllera a l'ampit de la finestra.

-Cal Bataller de Parets de Baix: també conegut com a Can Batlle. Gran masia molt reformada als segles XVIII-XIX, d'aquesta època és la garita de cantonada.

-Can Puig-Medinyà: masia dels segles XVII-XVIII que va servir de quarter general dels carlins, resta una porta defensada per espitlleres de maons.

-Fotografies:

  • Garita de Cal Bataller.

  • Antiga espitllera tapiada a un pany de mur o muralla, que podria pertànyer a un recinte exterior del castell de Parets, del segle X.

  • Espitllera sota la finestra d'una masia de Parets de Dalt.

  • Espitllera de masia dirigida cap al carrer i entrada nord al poble.

  • Espitlleres de maons, tercera Guerra Carlina, a Can Puig Medinyà.

Resum històric

-Castell de Parets de Dalt: castell prefeudal amb orígens a l'època carolíngia. Sabem que ja existia al segle X, dins el comtat de Besalú, sent el seu senyor Adalbert de Parets. Aquest va encapçalar una rebel·lió, l'any 957, contra el comte de Besalú Guifré II, la raó és que demanava ser l'hereu del comtat, car era nét de l'antic comte de Besalú, Radulf, germà de Guifré el Pilós. Els rebels, dirigits per Adalbert, assetgen el comte a la força i castell de Besalú. Veient la situació complicada, Guifré va intentar fugir, potser per cercar l'ajut del seu germà Sunifred, comte de Cerdanya. L'intent de fugida va fracassar, el comte Guifré va caure pres dels revoltats i, diu la llegenda, que el mateix Adalbert el va assassinar. Assabentat el comte de Cerdanya, de la mort violenta del seu germà, sortí amb el seu exèrcit cap a les terres de Besalú, acabant amb els revoltats i assetjant Adalbert al seu castell de Parets, on va ser vençut, mort i la força enderrocada, a més va confiscar tots els béns dels revoltats. -Masies amb espitllera a Parets de Dalt: masies amb espitlleres de defensa, dels segles XVI-XVIII, contra bandolers o partides diverses. -Cal Bataller de Parets de Baix: masia dels segles XV-XVI, amb una garita del segles XVIII-XIX, per la vigilància de l'accés. -Can Puig-Medinyà: masia que va ser quarter general dels carlins a la Tercera Guerra Carlina, 1872-76.

Estat Actual

-Castell de Parets de Dalt: pràcticament desaparegut. -Masies amb espitllera a parets de Dalt: masies habitades, es conserven bé. -Cal Bataller de Parets de Baix: masia de propietat particular, habitada, i garita ben mantinguda. -Can Puig-Medinyà: masia d'explotació rural, propietat privada.

Visita

-Castell de Parets de Dalt: lliure. -Masies amb espitllera a parets de Dalt: lliure i exterior. -Cal Bataller de Parets de Baix: lliure i exterior. -És propietat privada.

Localització

-Castell de Parets de Dalt: a Can Puig-Medinyà i al carrer principal del poble, restes. -Masies amb espitllera a parets de Dalt: al carrer principal del poble, venint des del nord es veuen bé. -Cal Bataller de Parets de Baix: arribem a Parets de Baix per la comarcal GI-554, cal Bataller és a la part de baix del poble, tocant la carretera. -Can Puig-Medinyà: al tossal just sobre el poble, al sud.