Castell d' Ollers. Església fortificada de Vilamarí. Església fortificada de Galliners. Masies amb espitllera de Vilamarí i Galliners.

Datacio -Església fortificada de Vilamarí: segles XII-XIII, fortificació del segle XVII. Masia amb espitlleres a Vilamarí: segles XIV-XV. -Església fortificada de Galliners: segles XI-XII, espitllera del segle XVIII. -Castell d' Ollers: segles XI-XII.

Datació i descripció

-Castell d'Ollers: castell termenat dels segles XI-XII aixecat amb sorrenques més o menys escairades, mitjanes i grans. Resta la capella romànica, molt modificada per la construcció del segle XVIII, i una torre o muralla del castell, sobre la que s'aixeca el campanar, on podem veure dues espitlleres que donen a migdia i una altra que dóna a nord, on també hi ha les restes d'un matacà. Sobre l'església hom aixecà, al segle XVIII, un sobresostre, fortificat amb tres espitlleres a l'absis i dues a la façana nord.

-Església fortificada de Santa Maria de Vilamarí: església romànica dels segles XII-XIII, molt modificada posteriorment, en especial l'any 1688, aixecant-se un sobresostre en el que hom obrí algunes espitlleres, a la façana sud trobem cinc i quatre a la façana nord, totes altes i al costat de finestres d'època posterior. En el campanar també es pot endevinar alguna espitllera, avui tapiada. L'absis conserva, entre dues finestres petites, una espitllera feta amb maons, d'època carlina (segle XIX).

-Masia amb espitllera a Vilamarí: davant la rectoria ("RT Pere Gou 1761") hi ha un casal gòtic amb dues espitlleres tapiades a l'ampit de les finestres del primer pis, conegut com a Can Capdaigua o Can Vilert. El casal pot ser dels segles XIV-XV, i les pedres ben escairades de la façana podien haver estat d'una casa forta o casal gòtic, potser l'original de la poderosa família feudal dels Vilamarí.

-Casa forta o castell de Sant Julià de Galliners: coneguda com a Can Ros o la Torre, a la part alta del poble, seguint el carrer Besalú. Avui no hem trobat cap rastre de la fortificació ni de la torre. A prop hi ha ruïnes molt embardissades que potser amaguen alguna resta antiga.

-Església fortificada de Galliners: església romànica dels segles XI-XII aixecada sobre una més antiga, preromànica, de la que es conserva una porta tapiada, amb arc de ferradura, hi ha sota un talús antic amb restes d'Opus spicatum. Va ser modificada al segle XVIII, i al sobresostre trobem una espitllera de defensa.

-Fotografies:

  • Espitlleres a la part superior de l'església de Santa Maria de Vilamarí.

  • Espitllera a la part superior de l'església de Sant Julià de Galliners.

  • Can Vilert o Can Capdaigua, façana on hom pot veure les dues espitlleres tapiades, sota les finestres gòtiques, i el pany de mur amb roques ben escairades.

  • Murs del castell d'Ollers, on hom pot veure dues espitlleres baixes al costat de la porta.

Resum històric

-Castell d'Ollers: poc coneixem d'aquest castell termenat del comtat de Besalú, només que l'any 1017 s'esmenta la "Villa Ollers". Al segle XIII trobem Dalmau de Rocabertí, senyor de Vilademuls, que percep els delmes d'aquest indret. També hi ha documentat que l'any 1363 havia patit un incendi. -Església fortificada de Vilamarí: l'església de Santa Maria de Vilamarí va ser fortificada al segle XVII, l'any 1688, tot just al començament de la Guerra dels Nou anys amb França. Va ser d'utilitat com a defensa contra bandolers i partides de desertors, així com als conflictes carlins del segle XIX. però no coneixem cap fet d'armes. -Casa forta o castell de Galliners: casal fortificat que va pertànyer a la família noble dels Galliners. Res en sabem dels esdeveniments pels que va passar, però avui sembla que no hi ha cap resta visible d'aquesta força medieval. -Església fortificada de Galliners: res sabem del esdeveniments pels que va passar aquesta església, fortificada al segle XVIII, contra bandolers o partides diverses. -Masies amb espitllera de Vilamarí: podria haver estat la casa forta original de la família Vilamarí, però no tenim cap documentació al respecte.

Estat Actual

-Castell d' Ollers: resta molt poc i dins una propietat privada. -Església fortificada de Vilamarí: bon estat exterior. -Casa forta o castell de Galliners: avui en el seu lloc trobarem cases d'època posterior o ruïnes entre bardisses. -Església fortificada de Galliners: bon estat exterior. -Masia amb espitllera de Vilamarí: el casal està en unes condicions força precàries.

Planta

Visita

-Castell d' Ollers: exterior. -Església fortificada de Vilamarí: exterior. -Casa forta o castell de Galliners: recorregut exterior sense saber ben bé que volem trobar. -Església fortificada de Galliners: exterior i interessant. -Masies amb espitllera de Vilamarí: exterior.

Localització

-Castell d' Ollers: és en el lloc on hom troba l'església de Sant Martí d'Ollers, ben indicada al mapa de Google. -Església fortificada de Vilamarí: a ponent del terme de Vilademuls, ben indicada l'església de Santa Maria al mapa de Google. -Casa forta o castell de Galliners: A la part més alta del carrer Besalú. -Església fortificada de Sant Julià de Galliners: ben indicada al mapa de Google. -Masies amb espitllera de Vilamarí: casal gòtic Vilamarí, davant la rectoria, indicat al mapa de Google com Can Capdaigua.