Torre de Cal Rei, torre del mas Massaller.

Datacio -Torre de Cal Rei dels segles XIV - XV. Torre del mas Massaller del segle XVI.

Datació i descripció

-Torre de Cal Rei: torre rectangular que originalment devia ser més alta. Té dos pisos i baixos, mesura uns 5x5 metres. Feta amb roques sorrenques mitjanes més o menys escairades i afilerades. A la façana nord trobem una porta gòtica de grans dovelles, al primer pis una tronera allargada mitjana, tapiada, i al segon pis una finestra petita i dues espitlleres als costats. A la façana est trobem una espitllera al primer pis i al segon pis una finestra petita i dues espitlleres. La façana oest o de ponent està unida a un edifici d'època posterior, hi ha espitlleres. La façana sud està unida a la masia.

-Torre del mas Massaller: torre rectangular de mesura uns 5x7 metres, amb tres pisos i planta baixa, avui té teulat, però devia ser més alta. La façana oest està unida a la masia, com també la façana nord, on era la porta original, al primer pis. La façana est té finestres i dues espitlleres als costats, tant al primer com segon pis. La façana sud està molt modificada, amb balcó i finestra d'època molt posterior.

-Fotografies:

  • Torre de Cal Rei.

  • Portal gòtic de la torre de Cal Rei.

  • Torre del mas Massaller.

  • Espitlleres del mas Massaller.

Resum històric

-Torre de Cal Rei: torre de defensa de masia del petit veïnat de la Vall, dels segles XIV-XV, modificada posteriorment i preparada per arma de foc. Devia ser un alou de la petita noblesa o pagesos benestants, a partir del 1486. -Torre del mas Massaller: torre de defensa de masia. pròpia de pagesos benestants, a partir de la Sentència Arbitral de Guadalupe, del 1486.

Estat Actual

-Torre de Cal Rei: conservada. -Torre del mas Massaller: bon estat.

Visita

-Torre de Cal Rei: està tancada, visita exterior. -Torre del mas Massaller: propietat privada, mas habitat. Visita exterior.

Localització

-Al nord del terme, al veïnat de la Vall, a prop de Jafre. El veïnat està ben indicat al mapa de Google. Els dos masos i l'església de Sant Pere de la Vall són molt propers.