La recerca dels edificis fortificats (Metodologia de treball)

 1. Recerca bibliogràfica general de la comarca i específica als municipis, recerca documental pública i particular i recerca oral, als municipis.
 2. Elaboració del llistat o catàleg de construccions amb elements de defensa, a cada terme municipal de la comarca que estudiem.
 3. Recerca sobre el terreny de cadascuna d’aquestes construccions fortificades i d’altres que puguin aparèixer i no estar documentades, per tal de comprovar “in situ” el que resta i el que és o era en realitat.
 4. Elaboració d’un llistat de construccions fortificades reals a la comarca, distingint tres categories:
  1. Construccions amb elements de defensa de les que no hi ha restes visibles: esmentarem les fonts documentals que on surten i la seva història, si hom la coneix.
  2. Construccions amb elements de defensa que són propietat privada: esmentarem les fonts documentals i la seva història, a més de les possibilitats de visita amb el vistiplau dels propietaris.
  3. Construccions amb elements de defensa que es poden visitar:
   1. Restaurades i mantingudes (a càrrec d’Ajuntaments, Consells Comarcals, Diputació, etc.)
   2. Abandonades: Són la majoria.
 5. Estudi de les construccions fortificades i la realització de les plantes aproximades d’aquestes, per tal que els visitants coneguin el que trepitgen, les parts de què es componia i quina era la seva utilitat. També se’n farien de construccions avui desaparegudes però que hem pogut recuperar gràcies a documents antics.
 6. Inclusió en aquesta web de les construccions fortificades dins el terme municipal en què es trobin, a cada comarca de Catalunya, seguint els apartats:
  1. Localització.
  2. Resum històric.
  3. Estat actual.
  4. Planta i dibuixos.
  5. Bibliografia específica.

Exemples d'apunts sobre el terreny d'alguns castells i fortificacions estudiades.

Apunts castells:

Castell de Burriac (Maresme) 

Torre de telegrafia òptica del volcà Croscat (Garrotxa) i castell d’Hostoles (Garrotxa)

Castell de Vilaromà (Baix Empordà) i torre dels “Moros” de la platja de Pals.